Friday, March 20, 2020 - 13:01

Ljubuški, 20.03.2020. godine

Sukladno zapovijedi Stožera civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke o provođenju izvanrednih mjera za sprječavanje suzbijanja bolesti (Covid-19) te zaštite i spašavanja stanovništva ovim putem želimo upozoriti građana i pravne osobe na području Županije Zapadnohercegovačke o zapovijedi Stožera civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke koje su se dužni pridržavati građani i pravne osobe s ciljem sprječavanja epidemije na području ove Županije.

Dana 18. ožujka 2020. godine Stožer civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke na drugoj izvanrednoj sjednici donio je Odluku o privremenom obustavljanju pružanja usluga u ugostiteljskim objektima svih kategorija na području ove Županije. Od zapovijedi se izuzima usluga proizvodnje i dostave hrane kao i proizvodnja i posluživanje hrane za goste hotela uz poštivanje epidemioloških mjera zaštite, privremeno se također obustavlja rad frizerskih i kozmetičkih salona, igraonica, kina, umjetničkih galerija, muzeja, bazena, rekreacijskih centara i kupališta na području ove Županije.

Zapovijeda se zabrana javnih okupljanja i otkazivanje prethodno zakazanih javnih okupljanja do 31.03.2020. godine, također se zabranjuju okupljanja u parkovima, otvorenim igralištima gdje sudjeluje više od pet osoba a okupljanja do pet osoba su dozvoljena uz poštivanje socijalne distance. Upozoravaju se svi građani koji dolaze sa područja gdje se raširio virus Covid-19 (Kina, Južna Koreja, Iran, Italija, Njemačka, Francuska, Španjolska, Austrija, Švicarska s tim da se lista ovih zemalja može mijenjati) da su se dužni odmah javiti nadležnom sanitarnom inspektoru ili epidemiološkoj službi zbog izdavanja mjere obvezne kućne izolacije u trajanju od 14 dana. Ukoliko građani s područja ove Županije imaju bilo kakve sumnje na simptome koji se dovode u vezu s virusom Covid-19 dužni su se odmah javiti svom obiteljskom liječniku.

Dozvoljava se rad trgovinama s osnovnim prehrambenim artiklima, tržnicama, ljekarnama, pekarama i benzinskim postajama s tim da svoj rad organiziraju po do sada prijavljenom radnom vremenu uz osiguranje protoka kupaca i klijenata tako da se omogući potrebna socijalna distanca od najmanje 1,5 metara između osoba uz poštivanje ostalih higijensko – epidemioloških mjera.

Ovim putem pozivamo sve građane Županije Zapadnohercegovačke na ozbiljnost situacije te da se pridržavaju svih uputa nadležnih institucija, da poštuju mjere kućne izolacije u cilju sprječavanja širenja virusa.

Uposlenici Ministarstva unutarnjih poslova Županije Zapadnohercegovačke će redovito vršiti nadzor nad provođenjem svih donesenih odluka i zapovjedi u suradnji s općinskim, gradskim, županijskim i federalnim inspektorima sukladno ovlastima iz svoje nadležnosti

Pozivamo sve građane ove Županije da prijave Zavodu za javno zdravstvo ŽZH (039/ 661-702), Civilnoj zaštiti ŽZH (039/ 661-371) ili Policiji na broj 122 sve njima poznate osobe kojima je određena mjera samoizolacije a isti je ne poštuju.

 

                                                                                                                                                                                                  MUP ŽZH