Savjeti građanima

Izgubili ste osobnu iskaznicu, putovnicu, vozačku dozvolu, prometnu dozvolu ili oružni list? U tom slučaju dužni ste tu činjenicu odmah prijaviti policiji u mjestu gubitka, a nakon toga u mjestu prebivališta zatražiti  izdavanje duplikata. Policija izdaje potvrdu o činjenici gubitka, nestanka ili krađe dokumenta, nakon čega građanin, o svom trošku, objavljuje dokument nevažećim u Službenim novinama. Sljedeći korak,  nakon proglašavanja dokumenta nevažećim, je podnošenje zahtjeva za izdavanje novog dokumenta. U slučaju naknadnog pronalaska dokumenta dužni ste odmah dokumente vratiti nadležnoj policijskoj službi koja vam je izdala duplikat.
Ključni faktor pasivne sigurnosti kod vožnje motocikla, mopeda i bicikla jeste nošenje zaštitne kacige. Zaštitna kaciga sprečava zadobivanje povreda glave, a upravo povrede glave su najčešći uzrok fatalnog ishoda prometnih nezgoda u kojima sudjeluju bikeri. Mislite na svoju sigurnost. Ukoliko vozite motocikl, moped ili bicikl koristite zaštitnu kacigu.
Na putovanje krećite odmorni i naspavani, Pripremite vozilo za put. Vozilo s kojim krećete na put mora biti tehnički ispravno i mora imati propisanu dodatnu opremu, Izbjegavajte polazak na putovanje u vrijeme najvećih prometnih gužvi, Ljeti, zbog izbjegavanja vrućine, putujte noću ili u ranim jutarnjim satima, Sa sobom ponesite osvježavajuća pića, Prije polaska na put, kao i tijekom putovanja,  ne konzumirajte alkohol, Pridržavajte se prometnih propisa, prometnih znakova i znakova što ih daju policijski službenici, Zaustavite se i odmorite u slučaju umora, slabosti ili nervoze, U slučaju prometne nezgode obavijestite najbližu Policijsku postaju na telefon 122, Pratite radijske programe koji daju informacije o stanju u prometu.
Pasivna sigurnost je vjerojatnost da će vozač motornog vozila, kao i suvozač i putnik u motornom vozilu preživjeti prometnu nezgodu, odnosno vjerojatnost da neće zadobiti po život opasne povrede. Ključni faktori pasivne sigurnosti su: korištenje sigurnosnog pojasa, ispravno podešavanje naslona za glavu na sjedalima, ispravan zračni jastuk. Brojne znanstvene studije pokazale su da osobe koje su vezane sigurnosnim pojasom imaju približno 2,5 puta veće izgleda da prežive prometnu nezgodu, odnosno da ne zadobiju teške tjelesne povrede. Imajući to u vidu vozačima, suvozačima ali i putnicima (osobama koje sjede na zadnjem sjedalu vozila) savjetujemo da uvijek koriste sigurnosni pojas, pa i pri vožnji na najkraćim relacijama. Ispravno podešavanje naslona za glavu na sjedalima važno je koliko i korištenje sigurnosnih pojaseva. Naime, poznato je da je jedan od najčešćih uzroka smrti u prometnim nezgodama lom vratnog dijela kralješnice a uloga naslona za glavu jeste sprečavanje te vrste povreda. Štoviše, korištenje sigurnosnog pojasa bilo bi bez učinka ukoliko naslon za glavu ne bi bio ispravno podešen. Zbog toga uvijek kada sjedate u vozilo podesite naslon za glavu tako da tjeme u najvećoj mogućoj mjeri bude naslonjeno na naslon. Ukoliko kupujete vozilo birajte vozilo koje ima ugrađene zračne jastuke. Ukoliko posjedujete vozilo sa zračnim jastucima kod ovlaštenog servisera provjerite ispravnost zračnih jastuka. Pridržavanje navedenih savjeta predstavljat će tek malu promjenu navika i mali financijskih izdatak. Stoga koristite sigurnosni pojas, podesite naslon za glavu i servisirajte zračne jastuke. Izaberite život a ne smrt ili invaliditet.
Aktivna sigurnost je vjerojatnost da neće doći do prometne nezgode. Ključni faktori aktivne sigurnosti su: tehnička ispravnost vozila, pridržavanje prometnih propisa u vožnji. Tehnička ispravnost vozila jedna je od pretpostavki sigurne vožnje. Kada govorimo o tehničkoj ispravnosti vozila prvenstveno mislimo na ispravnost kočnica i mehanizma za upravljanje te na odgovarajuće gume. Vozačke pogreške, koje najčešće dovode do prometnih nezgoda, su prevelika brzina i  nepropisno pretjecanje. Te dvije pogreške naročito su opasne pri skliskom kolniku i u uvjetima smanjene vidljivosti. Stoga vozačima savjetujemo da se pridržavaju ograničenja brzine te da se ne upuštaju u rizična pretjecanja. Kada je vidljivost smanjena te kada je kolnik sklizak zbog kiše ili poledice savjetujemo poseban oprez u vožnji.