Pasivna sigurnost sudionika u prometu i kako je poboljšati (savjeti vozačima, suvozačima i putnicima u motornim vozilima)

Pasivna sigurnost je vjerojatnost da će vozač motornog vozila, kao i suvozač i putnik u motornom vozilu preživjeti prometnu nezgodu, odnosno vjerojatnost da neće zadobiti po život opasne povrede.

Ključni faktori pasivne sigurnosti su:

  • korištenje sigurnosnog pojasa,
  • ispravno podešavanje naslona za glavu na sjedalima,
  • ispravan zračni jastuk.

Brojne znanstvene studije pokazale su da osobe koje su vezane sigurnosnim pojasom imaju približno 2,5 puta veće izgleda da prežive prometnu nezgodu, odnosno da ne zadobiju teške tjelesne povrede. Imajući to u vidu vozačima, suvozačima ali i putnicima (osobama koje sjede na zadnjem sjedalu vozila) savjetujemo da uvijek koriste sigurnosni pojas, pa i pri vožnji na najkraćim relacijama.

Ispravno podešavanje naslona za glavu na sjedalima važno je koliko i korištenje sigurnosnih pojaseva. Naime, poznato je da je jedan od najčešćih uzroka smrti u prometnim nezgodama lom vratnog dijela kralješnice a uloga naslona za glavu jeste sprečavanje te vrste povreda. Štoviše, korištenje sigurnosnog pojasa bilo bi bez učinka ukoliko naslon za glavu ne bi bio ispravno podešen. Zbog toga uvijek kada sjedate u vozilo podesite naslon za glavu tako da tjeme u najvećoj mogućoj mjeri bude naslonjeno na naslon.

Ukoliko kupujete vozilo birajte vozilo koje ima ugrađene zračne jastuke. Ukoliko posjedujete vozilo sa zračnim jastucima kod ovlaštenog servisera provjerite ispravnost zračnih jastuka.

Pridržavanje navedenih savjeta predstavljat će tek malu promjenu navika i mali financijskih izdatak. Stoga koristite sigurnosni pojas, podesite naslon za glavu i servisirajte zračne jastuke. Izaberite život a ne smrt ili invaliditet.