Wednesday, March 27, 2024 - 15:33

Dana 27.03.2024. godine u 11,00 sati u Gradskoj upravi ( u vijećnici) u Ljubuškom održana je konferencija  podizanje svijesti na temu „Trgovina ljudima“ u organizaciji nevladine organizacije Udruge „Novi put“  , Uprave policije MUP-a ŽZH Ljubuški. Konferenciju je otvorio i pozdravio nazočne ministar unutarnjih poslova ŽZH Ljubuški, Mladen Bebek  koji je izjavio da je Vlada ŽZH donijela Rješenje o osnivanju koordinacijskog tima za borbu protiv trgovine ljudima u ŽZH. Također je istakao da je usvojen akcijski plan ŽZH za provođenje strategije suprotstavljanje trgovine ljudima u BiH za 2020-2023 godinu. Ministar je podržao aktivnosti koje provodi Uprava policije u suradnji s međunarodnim i nevladinim organizacijama.  Ispred Uprave policije, MUP-a ŽZH koordinator, policijski službenik Tomislav Šarić je izložio strategiju i akcijski plan za protekli period i prezentirao buduće aktivnosti koje će se provoditi na području nadležnosti Uprave policije. Cilj aktivnosti od strane koordinacijskog tima je rad usmjeren na prevenciji, suzbijanju i otkrivanju počinitelja kaznenih djela trgovine ljudima. Trgovina ljudima je složen problem i njegovo rješavanje podrazumijeva koordiniran, interdisciplinaran i multisektorski pristup usmjeren na prevenciju, zaštitu svjedoka i žrtava, kaznenog progona trgovaca ljudima i usluga korisnika žrtava trgovine ljudima, jačanje međunarodne suradnje i partnerstva svih aktera.

U koordinacijskom timu pored policijskog službenika članovi tima su  tužiteljica ŽT ŽZH Široki Brijeg,  djelatnice Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, predstavnica Ministarstva obrazovanja kulture i sporta, djelatnici Ministarstva pravosuđa i uprave ŽZH.

Aktivnosti su podržane od strane Ministarstva sigurnosti BiH koji je nositelj svih aktivnosti vezanih za provedbu  navedene strategije za suprotstavljanje trgovini ljudima u BiH.