Monday, April 8, 2024 - 13:54

U svrhu poboljšanja ukupnog stanja sigurnosti prometa na cestama, Uprava policije MUP-a ŽZH, Sektor uniformirane policije u suradnji s PU Ljubuški, PU Široki Brijeg, PU Posušje i PU Grude zavodi preventivno-represivnu akciju pod nazivom “ Stop korištenju mobitela u prometu“ koja će trajati od 8. travnja do 30. travnja 2024. godine. Cilj akcije je pojačana aktivnost policijskih službenika na prometnicama kako bi se preventivno djelovalo na sudionike u prometu, smanjio broj prometnih prekršaja i potaklo na poštivanje prometnih propisa, a prekršitelje i ponavljače u činjenju prometnih prekršaja sankcionirati sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama u ŽZH.

Protivno zakonskim odredbama i novčanoj kazni, mnoge vozačice i vozači se tijekom vožnje ne odriču razgovora putem mobitela, čitanja poruka što direktno utječe na ugrožavanje sebe i ostalih sudionika u prometu.

Zakonom o sigurnosti i prometa na cestama u  ŽZH propisano je sljedeće:

  • Za vrijeme kretanja vozila u prometu na javnoj cesti vozač ne smije koristiti mobilni telefon odnosno druge uređaje za komuniciranje ako nema, odnosno ne koristi, opremu koja omogućuje komuniciranje bez angažiranja ruku za vrijeme vožnje.
  •  Vozač ne smije koristiti audio- odnosno video uređaje na način da ne čuje zvučne signale drugih sudionika u prometu, niti poduzimati druge radnje koje ometaju njegovu pozornost pri upravljanju vozilom“.

Za ovaj prekršaj predviđena je novčana kazna u iznosu od 100,00 do 300,00 KM-a.