Thursday, May 18, 2023 - 12:04

Uprava policije MUP-a ŽZH je putem interneta i javnog pogovora došla do saznanja da je dana 16.05.2023. godine objavljen „Apel roditelja za pomoć osnovnoškolcima u Posušju“ u kome anonimni autor, koji se potpisuje kao „Roditelji“, navodi da se u Osnovnoj školi Ivana Mažuranića u Posušju, među učenicima 6. do 9. razreda, slobodno raspačava „ovisnička i zabranjena droga – snus“.

Odmah nakon saznanja za objavljeni tekst policijski službenici PU Posušje poduzeli su niz mjera i radnji u cilju rasvjetljavanja svih okolnosti gornjih navoda.

Sporni proizvod „Snus“ nije zabranjena tvar tj. ne nalazi se na popisu droga, psihotropnih tvari i biljaka iz kojih se može dobiti droga, nego se radi o komercijalnom proizvodu koji se nalazi u slobodnoj prodaji, čija prodaja je uređena odredbama Zakona o kontroli i ograničenoj uporabi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje („Službene novine Federacije BiH“, broj: 38/22), a prema čl. 25. navedenog Zakona „zabranjeno je prodavati i poklanjati duhanske proizvode i ostale proizvode za pušenje osobama mlađim od 18 godina.“

Navedeni proizvod se slobodno prodaje punoljetnim osobama na za to predviđenim mjestima, te je zabranjena prodaja istog maloljetnim osobama, a kontrola nad primjenom te odredbe je u nadležnosti inspekcijskih službi.

PU Posušje dostavila je Upravi za inspekcijske poslove ŽZH „Apel roditelja za pomoć osnovnoškolcima u Posušju“ te isti poduzimaju mjere i radnje iz svoje nadležnosti.

Policijski službenici PU Posušje po potrebi će poduzeti i druge mjere i radnje iz svoje nadležnosti kako bi se očuvalo povoljno stanje sigurnosti te kako bismo zaštitili djecu kao najranjiviju kategoriju stanovništva.

 

UPRAVA POLICIJE MUP-a ŽZH