Tuesday, October 6, 2020 - 14:25

Inspektori Uprave za inspekcijske poslove Županije Zapadnohercegovačke tijekom proteklog vikenda vršili su pojačan nadzor rada ugostiteljskih objekata u čemu su zatražili asistenciju policijskih službenika MUP-a ŽZH-a. Zatražena je asistencija u vidu pružanja osiguranja i zaštite djelatnicima Uprave za inspekcijske poslove ŽZH koji su obavljali poslove iz svoje nadležnosti. Zahtjevi za pružanjem zaštite odnosili su se na  2., 3. i 4. listopada 2020 godine. Inspektori Uprave za inspekcijske poslove ŽZH su dana 4.10.2020 godine, zbog kršenja Zapovijedi Županijskog stožera Civilne zaštite ŽZH o ograničenju radnog vremena ugostiteljskih objekata , te dopuštenom broju osoba u zatvorenom prostoru zapečatili jedan svadbeni salon u Širokom Brijegu. Dva dana ranije, odnosno, 2. listopada izvršen je nadzor u jednom ugostiteljskom objektu u Grudama i jednom u Posušju, dok su dan kasnije (3.listopada) djelatnici Uprave za inspekcijske poslove ŽZH također vršili nadzor ugostiteljskog objekta u Grudama.
Uprava policije MUP-a ŽZH je i u ranijem periodu postupala po zahtjevima općinskih, gradskih i županijskih inspekcija prilikom kontrole rada ugostiteljskih objekata u cilju provedbe Zapovijedi Županijskog stožera Civilne zaštite.
Važno je naglasiti kako policijski službenici MUP-a ŽZH ne vrše zatvaranje ugostiteljskih objekata. Naime, policijski službenici Uprave policije MUP-a ŽZH redovito prikupljaju informacije o stanju sigurnosti na području ŽZH, te su dužni blagovremeno izvijestiti Upravu za inspekcijske poslove ŽZH o prekršajima iz njihove nadležnosti, kako bi oni po njima mogli postupati. Dakle pečaćenje, odnosno zatvaranje ugostiteljskih objekata, kao i kažnjavanje za prekoračenje radnog vremena u isključivoj su nadležnosti Uprave za inspekcijske poslove ŽZH. Policijski službenici ove Uprave policije će i u narednom periodu redovito, sukladno zaprimljenim zahtjevima pružati asistenciju Upravi za inspekcijske poslove ŽZH, kao i ostalim tijelima uprave, poduzećima i drugim pravnim osobama kojima su povjerene javne ovlasti radi osiguranja poslova iz njihove nadležnosti, kao što je bila praksa i u prethodnom periodu.

 

MUP ŽZH