Friday, December 23, 2022 - 10:22

Tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana tradicionalno veći broj osoba koristi razna pirotehnička sredstva, pri čemu zbog nestručnog, neopreznog i nezakonitog rukovanja istima dolazi do ozljeda, kao i oštećenja imovine građana.
Kako bi predstojeći božićni i novogodišnji blagdani protekli u miru i u dostojanstvenom ozračju pozivamo građane da pirotehnička sredstva koriste sukladno zakonskim odredbama, što je u njihovom interesu kao i u interesu cijele zajednice.

Zakonske odredbe

Oblast prometa i uporabe pirotehničkih sredstava u Županiji Zapadnohercegovačkoj uređena je Zakonom o eksplozivnim tvarima za gospodarsku uporabu („Narodne novine Županije Zapadnohercegovačke“, broj:20/13). Tim Zakonom kategorizirana su četiri razreda pirotehničkih sredstava, kako slijedi:

Pirotehnička sredstva razreda I. - pirotehnička sredstva za vatromete koja predstavljaju vrlo nizak rizik i zanemarivu razinu buke i koja su namijenjena za uporabu u ograničenim prostorima, uključujući i pirotehnička sredstva za vatrometa namijenjena za uporabu unutar stambenih zgrada,

Pirotehnička sredstva razreda II. - pirotehnička sredstva za vatromete koja predstavljaju nizak rizik i nisku razinu buke i koja su namijenjena za vanjsku uporabu u ograničenim prostorima,

Pirotehnička sredstva razreda III. - pirotehnička sredstva za vatromete koja predstavljaju srednji rizik, koja su namijenjena za vanjsku uporabu na velikim otvorenim prostorima i čija razina buke nije štetna za ljudsko zdravlje,

Pirotehnička sredstva razreda IV. - pirotehnička sredstva za vatromete koja predstavljaju visok rizik, koja smiju koristiti samo osobe sa stručnim znanjem (uobičajeno poznata kao sredstva za profesionalnu uporabu) i čija razina buke nije štetna za ljudsko zdravlje.

Pirotehnička sredstva razreda I. mogu se prodavati na malo tijekom cijele godine, i osobama mlađim od 18 godina, u prodavaonicama i kioscima.

Pirotehnička sredstva razreda II. mogu se prodavati na malo osobama starijim od 18. godina, samo u vremenskom razdoblju od 01. prosinca. – 01. siječnja (petarde i sl.)
Uporaba pirotehničkih sredstva razreda II. zabranjena je u razdoblju od 02. siječnja do 26. prosinca.

U vremenskom razdoblju od 26. prosinca do 02. siječnja dopuštena je uporaba pirotehničkih sredstava razreda II., ali ni tada ih se ne smije uporabljivati u zatvorenim prostorijama i na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba.

Nabava i prodaja pirotehničkih sredstava razreda III i IV dozvoljena je samo pravnim i fizičkim osobama koje imaju nabavnu dozvolu koju je izdalo nadležno tijelo MUP-a.

Za prodaju i upotrebu pirotehničkih sredstava, koje se vrše suprotno gore navedenim zakonskim odredbama, zapriječene su novčane kazne.

Tako npr. novčanom kaznom u iznosu od 200,00 – 800,00 KM kaznit će se za prekršaj fizička osoba koja koristi pirotehnička sredstva razreda II. (petarde i sl.) izvan dozvoljenog razdoblja ili ako ta sredstva koristi u dozvoljenom razdoblju u zatvorenim prostorijama ili na prostorima gdje se okuplja veći broj osoba.

Akcija „Mir i dobro“  provodi se od 16.12. o.g.  i provodit će se do 08.01.2023. godine.

Tijekom akcije policijski službenici bit će u povećanom broju prisutni na javnim mjestima gdje se okuplja veći broj osoba u cilju odvraćanja od zlouporaba pirotehničkih sredstava te od činjenja drugih prekršaja, odnosno u cilju dokumentiranja izvršenih prekršaja i sankcioniranja počinitelja; u suradnji s nadležnim inspekcijama policijski službenici vršit će pojačanu kontrolu objekata u kojima se vrši prodaja pirotehničkih sredstava, a vršit će i pojačanu kontrolu prometa s naglaskom na najteže prometne prekršaje (upravljanje motornim vozilima pod utjecajem alkohola, upravljanje motornim vozilima bez položenog vozačkog ispita itd.)

Apel građanima

Apeliramo na građane da djeci ne kupuju pirotehnička sredstava koja su neprimjerena njihovu uzrastu, te da upozore djecu na opasnosti do kojih može dovesti nepažljiva ili nestručna uporaba pirotehničkih sredstava.

Pozivamo sve građane, i odrasle i djecu, na odgovornu uporabu pirotehničkih sredstava, kako bi predstojeći blagdani protekli u miru i u dostojanstvenom ozračju.

Uz želju da predstojeći blagdani proteknu u miru vjernicima želimo čestit Božić a svim građanima želimo sretnu i uspješnu Novu godinu.

UPRAVA POLICIJE