Wednesday, November 23, 2022 - 15:18

Policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Županije Zapadnohercegovačke, uz podršku Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH) i Koordinacijskog odbora za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u Bosni i Hercegovini u okviru projekta “Prevencije i smanjenja prisustva nelegalnog oružja u Bosni i Hercegovini” (PILLAR) su sproveli društveno odgovornu kampanju “Oružje ne štiti, oružje ubija”.

Navedena kampanja ima za cilj podizanje svijesti kod mladih osoba o opasnostima i posljedicama koje uzrokuje upotreba vatrenog oružja.

Tim povodom, policijski službenici Uprave policije MUP-a ŽZH su proteklih dana održali niz edukacijskih predavanja za učenike srednjih škola pod nazivom „Oružje ne štiti, oružje ubija”.

Predavanja su održana u svim srednjim školama Županije Zapadnohercegovačke na kojima je sudjelovalo preko 200 učenika srednjih škola.

Učenicima je podijeljen promotivni materijal sa ključnim porukama kampanje:

  • Nesreća ne bira mjesto i vrijeme, i ne dešava se „tamo nekome” i „negdje drugo”,
  • Upotreba vatrenog oružja ima za posljedicu smrt, povrede i psihološke traume,
  • Oružje nije snaga, nego slabost, s oružjem se ne pokazuje hrabrost, nego nemoć i strah.

Ovom prilikom učenici su upoznati od strane policijskih službenika da oružje u nelegalnom vlasništvu, kao i vatreno oružje, municija i eksplozivne naprave pronađeni na javnim mjestima ili površinama, se može dobrovoljno predati u najbližu policijsku upravu ili prijaviti pozivom na 122 bez ikakvih sankcija.

Projekt PILLAR se realizira u okviru inicijative Mapa puta 2024 za održivu kontrolu malog oružja i lakog naoružanja na Zapadnom Balkanu koju financiraju Savezna Republika Njemačka, Velika Britanija, Kraljevina Švedska, Republika Francuska, Kraljevina Nizozemska, Kraljevina Norveška i uz podršku Europske unije.

 

Fotogalerija: https://mupzzh.ba/content/kampanja-oru%C5%BEje-ne-%C5%A1titi-oru%C5%BEje...

 

 

UPRAVA POLICIJE MUP-a ŽZH